Krajowa Administracja Skarbowa w komunikacie opublikowanym na stronie www.gov.pl wyjaśniła, że wprowadzony rozporządzeniem Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 kwietnia 2023 r. zakaz przywozu z Ukrainy produktów rolnych nie dotyczy produktów przywożonych przez podróżnych na własne potrzeby.
Ilość takich produktów nie może jednak wskazywać na ich przywóz w celach handlowych.
W komunikacie możemy również przeczytać, że ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej (UE), przywóz spoza UE żywności pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne i mleczarskie) w dalszym ciągu jest objęty ścisłą reglamentacją.
Surowe procedury prawne w tym zakresie zostały wprowadzone rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) nr 2122/2019 z dnia 10 października 2019 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii zwierząt i towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i w odniesieniu do określonych kontroli bagażu osobistego pasażerów i małych przesyłek towarów wysyłanych do osób fizycznych i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011.
Rozporządzenie ustanawia następujące zasady obrotu w odniesieniu do przesyłek osobistych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego:
- Żadna ilość mięsa i podrobów jadalnych, produktów mleczarskich i ich przetworów (w tym makaronów, pieczywa cukierniczego, warzyw przetworzonych o ile zawierają mięso lub mleko) nie może zostać wprowadzona na terytorium Unii Europejskiej bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. Wyjątek stanowi przywóz z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, a waga ww. produktów nie może przekroczyć 10 kg na osobę.
- Dopuszcza się przywóz, w ilości do 2 kg łącznej wagi, mleka początkowego w proszku, pokarmu dla niemowląt i specjalnych środków spożywczych wymaganych ze względów medycznych, o ile produkty te nie wymagają chłodzenia do czasu otwarcia, stanowią pakowane produkty firmowe przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej konsumentowi końcowemu oraz opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu. W przypadku gdy ww. produkty pochodzą z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, ich łączna waga nie może przekroczyć 10 kg na osobę.
- W odniesieniu do produktów rybołówstwa (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych, peklowanych lub wędzonych oraz niektórych skorupiaków, takich jak: krewetki, homary, martwe małże i martwe ostrygi) dopuszcza się przywóz wypatroszonych świeżych lub obrobionych produktów do 20 kg lub odpowiadających wadze jednej ryby, w zależności od tego, która z tych wartości jest wyższa. Ograniczenia te nie mają zastosowania w odniesieniu do produktów rybołówstwa pochodzących z Wysp Owczych lub Islandii.
- W odniesieniu do produktów przeznaczonych do karmienia zwierząt dopuszczalny jest przywóz wyłącznie specjalnej karmy dla zwierząt domowych wymaganej ze względów medycznych, pod warunkiem, że ilość przywożonej karmy nie przekracza 2 kg, przywożone produkty nie wymagają chłodzenia do czasu otwarcia, produkty stanowią pakowane produkty firmowe przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej konsumentowi końcowemu oraz ich opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu. W przypadku gdy produkty pochodzą z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, ich łączna waga nie może przekraczać 10 kg na osobę.
- W odniesieniu do innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak na przykład miód, żywe ostrygi, żywe małże i ślimaki, można je wwozić do UE, pod warunkiem że ich łączna waga nie przekracza 2 kg na osobę. W przypadku gdy produkty pochodzą z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, ich łączna waga nie może przekroczyć 10 kg na osobę.